Jak ušetřit při stavbě venkovní kuchyně

Pakliže si přejete vytvořit vlastní posezení na zahradě a ke štěstí už vám chybí jen venkovní kuchyně, abyste nemuseli kvůli každému vaření odbíhat do domu, není nic jednoduššího, než si prostor pro kuchtění vytvořit i venku. A nemusí to stát statisíce!

Venkovní kuchyně snadno a rychle!

Není nutné vytvářet složitou koncepci, snadno si můžete vytvořit i malý altánek bez přívodu vody a elektřiny a postavit ho můžete i za jeden víkend! Využít ke stavbě můžete i přírodní materiály a veškerý odpad nakonec můžete zužitkovat pro své rostliny a plodiny. Hlavní je, abyste měli z vlastní práce radost!

Umístění je hlavní!

Důležité je ovšem je, kde by měla vaše venkovní kuchyně stát. Určitě by se nemělo jednat o místo příliš vzdálené záhonkům, ze kterých můžete čerpat například pro zeleninové saláty, daleko byste to ale neměli mít ani do domu. A to jak kvůli zásobování, tak při útěku před nepřízní počasí. Venkovní kuchyně by určitě měla zapadnout do prostředí, ve kterém se bude nacházet. Velikost a vlastnosti si vyberte sami podle vlastních potřeb, důležitý by měl být nějaký přístřešek jako ochrana před poledním sluncem v létě nebo před nenadálým deštěm na podzim či na jaře. Dobře zabezpečena by měla být zejména ta stěna, z jejíž strany často fouká vítr, tím bude vaše venkovní kuchyně ochráněna před mnohými nepříjemnostmi.

Co s vodou?

Venkovní kuchyně nemusí mít nutně přívod vody, i tak se dá ale voda ekologicky využít!

  • Dešťová voda: Ta se dá využít pro umývání nádobí, pokud si ji na zahradě už teď zachytáváte. Postačí ji jen přefiltrovat, například pískem.
  • Ekologické čistící prostředky: Pokud je používáte, po umytí nádobí můžete odpad i použitou vodu zužitkovat jako skvělé hnojivo.
  • Závlaha stromů: Odpad ze dřezu se dá skvěle využít k zalévaní stromů a rostlin.