Litinové nádobí a jeho využití

Doporučili vám přátelé nebo kolegové, abyste si pořídili litinové nádobí, protože vědí, že rádi vaříte? V tom případě je určitě poslechněte, nebudete litovat. Litinové nádobí má totiž spoustu předností, které jistě oceníte.

Litinové nádobí a jeho vlastnosti

Největší předností litinového nádobí je, že se v něm nenacházejí žádné chemikálie, které by se mohly uvolňovat do jídla a kazit jeho chuť. Kromě toho je nádobí odolné vůči mechanickému poškození, tvarově stálé a má nepřilnavý povrch. Můžete ho využívat na všechny typy zdrojů tepla včetně hojně rozšířené indukce a vydrží i vysoké teploty. Je vhodné na přípravu jakéhokoli jídla – a je úplně jedno, jestli si zrovna budete chtít dopřát klasickou každodenní stravu nebo nějakou netradiční specialitu. Jídlo můžete v litinovém nádobí rovnou podávat.

Jak o litinové nádobí pečovat?

  • než ho poprvé použijete, umyjte ho v horké čisté vodě
  • následně ho potřete jedlým tukem
  • poté ho zahřejte
  • na závěr ho vytřete suchou papírovou utěrkou
  • pamatujte si, že se na něj nemohou používat saponáty, neboť by se mohly ukládat do pórů
  • nedávejte ho do myčky

Venkovní kuchyně vám prodlouží léto

Chcete, aby vaše pokrmy byly skutečně jedinečné? V tom případě si je připravte na ohni, z vůně dřeva jídlo získá úžasnou chuť, kterou si zamilujete. Umožní vám to venkovní kuchyně, jíž můžete používat po celý rok. Jejím základem je litinová pec a zmíněné litinové nádobí. Chybět by ale neměli ani klasičtí kuchyňští pomocníci, jako je mikrovlnná trouba či rychlovarná konvice.

Krbová kamna

Raději byste si užívali příjemné sálavé teplo v pohodlí domova? Pak si pořiďte krbová kamna. Mohou navíc sloužit i jako stylová dekorace.